Parkinson’s sygdom er en neurologisk sygdom, der som regel udvikler sig langsomt.
Den er karakteriseret ved at starte med få og lette symptomer i den ene side af kroppen, der ikke giver anledning til invaliditet. Efterhånden kommer der symptomer i den anden side, der kan påvirke gang og balance, og med tiden vil de blive mere udtalt.
Symptomerne kan bestå af langsomhed, stivhed, rysten, ludende holdning, gangproblemer og besvær med at holde balancen. Desuden oplever en del de såkaldte non-motoriske symptomer, der blandt andet dækker over søvnforstyrrelser, kognitive symptomer og blæresymptomer.
Man kan ikke fjerne sygdommen; men lægen vil tilbyde medicin, der kan dæmpe symptomerne, og man kan gøre meget med fysioterapi.
Vi arbejder med styrke, bevægelighed, balance og bevægestrategier. Vi forsøger at forebygge og forhale problemerne, så du kan blive ved med at bevæge dig frit så længe som muligt. Fysioterapi kan have stor betydning for din livskvalitet og dit velvære.
Jeg har arbejdet i Parkinsondaghospitalet på Bispebjerg Hospital i 13 år og har dermed opnået høj specialisering, samt bred erfaring i fysioterapi til parkinsonpatienter. Jeg vil spørge til din hverdag og undersøge dig grundigt, sådan at din træning og behandling kan blive nøje afpasset til dine behov.
- Er du generet af muskelspændinger og stivhed i kroppen?
Du kan få øvelser, der hjælper til at komme til bunds i bevægelserne, og manuel behandling, der løsner op i muskulaturen. Derved vil der komme gennemstrømning og liv i kroppen, bevægeligheden bedres, velværet øges, og du vil kunne bevæge dig friere.
- Er din holdning blevet mere ludende?
Du kan få øvelser, der styrker de muskler, der er blevet svage og lange, og udspænder dem, der er blevet stramme. Derved vil du nemmere kunne opretholde en god kropsholdning.
- Har du svært ved at rejse dig fra en stol? Har du svært ved at vende dig i sengen eller komme op fra gulvet?
Jeg kan hjælpe dig til at finde bevægestrategier, der fungerer, og som du kan bruge derhjemme.
- Har du svært ved at komme i gang med at gå? Går du i stå, når du skifter retning, eller hvis du skal igennem en dør?
Jeg vil undersøge dig og hjælpe med at finde bevægestrategier, som du kan bruge, når du færdes både hjemme og ude.
- Har du problemer med at holde balancen?
Jeg vil undersøge din balance og hjælpe til at afdække, hvad problemerne består i. Sammen finder vi ud af, hvad du skal træne og, hvordan man kan forebygge fald. Nogle gange kan f.eks. et håndgreb på det rette sted gøre en stor forskel for din sikkerhed.
- Hvilke motionsformer er velegnede?
Alt efter, hvad der er dine primære symptomer og hvor du befinder dig i sygdomsforløbet, er der motionsformer, der er særligt velegnede. Jeg kan vejlede dig i at finde en form, der passer dig godt.
- Træning i hjemmet
I de senere faser af sygdommen kan der være brug for fysioterapi i hjemmet. Denne kan bruges til at finde bevægestrategier, træne forflytninger, træne styrke og balance, vurdere faldrisiko, vurdere behov for særlige hjælpemidler, forebygge lungebetændelse og tryksår.
- Lindrende behandling
Nogle ønsker at få lindrende behandling i hjemmet. Denne tager udgangspunkt i, hvad du har brug for den pågældende dag. Det kan være hjælp til øvelser, hjælp til at få leddene bevæget igennem, bløddelsbehandling af anspændt muskulatur eller beroligende massage.
Nogle gange kan det være nyttigt at tage pårørende med til træning/ behandling, så I sammen kan få vejledning i, hvordan I bedst kan hjælpes ad.
Der er fire trappetrin op til klinikken, så dem skal du kunne klare for at komme ind. Hvis du ønsker det, giver jeg gerne hjemmebehandling i stedet.
Konsultationerne er som udgangspunkt 60 minutter lange.